CAC2013
La ciutat colombiana de Barranquilla farà la cerimònia d’inauguració de la seva Capital Americana de la Cultura 2013 el dia 19 de gener.

Barranquilla ha estat preparant intensament durant els darrers mesos la capitalitat cultural, amb una adhesió ciutadana molt significativa. El procés d’elecció del logotip de Barranquilla 2013 ha tingut un procés de participació força actiu per part dels centres escolars i culturals de la ciutat.

Fins ara, han estat elegides com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats:

2000: Mérida (Mèxic)
2001: Iquique (Xile)
2002: Maceió (Brasil)
2003: Ciutat de Panamà (Panamà) i
Curitiba (Brasil)
2004: Santiago (Xile)
2005: Guadalajara (Mèxic)
2006: Córdoba (Argentina)
2007: Cusco (Perú)
2008: Brasília (Brasil)
2009: Asunción (Paraguai)
2010: Santo Domingo (República Dominicana)
2011: Quito (Equador)2012: São Luis (Brasil)
2013: Barranquilla (Colòmbia)

Barranquilla és la capital del departament colombià de l’Atlàntic. Està ubicada al marge occidental del riu Magdalena, la principal artèria fluvial de Colòmbia, a pocs quilòmetres de la seva desembocadura al mar Carib. El 1993 fou organitzada constitucionalment en districte especial, industrial i portuari. És un dels ports marítims i fluvials més importants i actius de Colòmbia i el principal centre comercial, industrial, cultural i educatiu de la regió del Carib colombià. Durant la segona meitat del segle XIX adquireix importància
estratègica i econòmica a l’iniciar-se la navegació a vapor pel riu Magdalena, el que li va permetre convertir-se en el principal port exportador del país, fins a la primera meitat del segle XX. Des de finals del segle XIX i fins els anys 30 del segle XX Barranquilla fou el principal punt d’entrada a Colòmbia de milers d’immigrants i d’avenços com ara l’aviació, la ràdio, el telèfon, així com de diversos esports.

La ciutat de Barranquilla, que té una població de gairebé dos milions de persones en la seva àrea metropolitana, és la seu del Carnaval de Barranquilla, declarat patrimoni oral i immaterial de la humanitat per la Unesco l’any 2003.

La Capital Americana de la Cultura, creada el 1998, té com a objectius els de promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional, posant de relleu alhora el patrimoni cultural comú. (www.cac-acc.org)