Distinció periodística a pagina/12 de Casa Amèrica Catalunya

Página/12, II Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat de Expressió

Reproducció de l’informació apareguda a l’edició digital de Página/12 avui dimarts 17 d’abril en relació a la concessió a aquest rotatiu argentí del II Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió.
Página/12 va ser distingit amb el Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió. El jurat de Casa America Catalunya va considerar “la decidida trajectòria en defensa dels drets humans”, així com “el compromís explícit amb la llibertat d’expressió”. El premi serà lliurat demà 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Casa Amèrica Catalunya, que en el seu patronat participen representants dels governs d’Espanya, Catalunya i Barcelona, va atorgar a Página/12 el premi 2007 a la Llibertat d’Expressió al “valorar de manera especial el compromís explícit i la decidida trajectòria en defensa de la llibertat d’expressió i dels drets humans universals en els seus 20 anys d’existència”.
El Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió va ser instaurat l’any passat amb la intenció de reconèixer la tasca d’aquells mitjans de comunicació o col·lectius i professionals que es distingeixen per l’exercici del periodisme orientat a la defensa de les llibertats d’expressió i d’opinió en l’àmbit geogràfic de la comunitat iberoamericana de nacions. No es tracta d’un concurs, sinó d’una distinció al treball i la trajectòria, en aquest cas de Pàgina/12, que són valorats per un jurat especial de Casa Amèrica Catalunya, que el seu patronat està integrat per representants institucionals del govern de la Generalitat de Catalunya, del Ministeri d’Afers Estrangers i Cooperació d’Espanya i de l’ajuntament de Barcelona, així com representants dels socis fundadors de la Casa.

Aquest diari va ser informat ahir del premi a través d’una comunicació del director general de Casa Amèrica Catalunya, Antoni Traveria. En aquesta comunicació, Traveria va assenyalar a la direcció del diari que “pròxim ja el 20 aniversari de contacte diari de Página/12 amb la societat argentina, el jurat d’aquest premi va considerar que és de justícia reconèixer la labor realitzada per aquest ja llarg període de temps, complint amb els objectius plantejats des de la seva etapa fundacional pels seus promotors”.
Agrega també Traveria que, al mateix temps, amb aquest reconeixement es pretén “destacar el rigor i la professionalitat dels nombrosos treballs d’investigació publicats en les seves pàgines, per l’equip de redacció en el seu conjunt i els seus col·laboradors externs, desenvolupats pels seus professionals periodistes –entenem que no exent de moltes dificultats de tota mena– per la implicació en temes d’enorme transcendència social, política i compromís radical amb la justícia i la memòria històrica, en especial d’Argentina”.
És important destacar que en les consideracions que van valer l’obtenció d’aquest premi per part de Pàgina/12 es destaca el resultat d’una labor col·lectiva així com el treball de tota la redacció, és a dir, la suma de l’esforç de tots els individus que al llarg d’aquests 20 anys van fer possible que Página/12 es mantingués al carrer malgrat totes les pressions i situacions adverses que van pugnar pel tancament o la seva desaparició. El director general de Casa Amèrica Catalunya va aclarir que “encara que és un premi essencialment dedicat a la labor dels i de les periodistes, volguéssim destacar de la mateixa manera el treball del conjunt de professionals d’altres àrees de la plantilla de Página/12”.
Casa Amèrica Catalunya, que atorga aquest premi, va ser fundada en 1911 per a “generar, impulsar, organitzar i col·laborar amb actes, projectes i programes per difondre i intercanviar coneixements de les realitats culturals, econòmiques i històriques dels diferents països de l’Amèrica Llatina”. Casa Amèrica, que des de la seva fundació va guanyant prestigi per les seves activitats en el pla de la cultura i l’educació, va ser el resultat de la fusió de diferents associacions americanistes que van sorgir a Barcelona al llarg del segle XX i durant la dictadura de Franco diversos dels seus fundadors van deure exiliar-se, alguns d’ells a l’Argentina. Amb l’adveniment de la democràcia va obtenir el reconeixement institucional dels governs d’Espanya, Catalunya i Barcelona.
L’any passat, quan es va instaurar el Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió, va ser atorgat a la corporació de periodistes colombians denominats “Medios por la Paz” per l’impuls ètic i responsable en l’exercici del periodisme i, en especial, pel tractament de la informació relacionada amb el conflicte armat que assola aquest país i els seus esforços per aconseguir la pau a Colòmbia.

En representació del diari, el seu director periodístic, Ernesto Ti-ffemberg, i el periodista i escriptor Horacio Verbitsky, els dos de l’equip fundacional de Página/12, viatjaran a Espanya per rebre, el 3 de maig, Dia Internacional de la Llibertat de Premsa, el premi atorgat per Casa Amèrica Catalunya. Pocs dies després, el 26 de maig, Pàgina/12 complirà 20 anys d’estar tots els dies al carrer. Aquest important premi a la Llibertat d’Expressió serà un regal d’aniversari tant per als que fan el diari, com per als lectors que han estat fidels al diari durant tots aquests anys.