L’alcalde Bartomeu Muñoz tanca un acord amb la propietària per potenciar l’ús cultural de la finca

SARA MUÑOZ. Badalona

La masia de Can Butinyà, una perla del patrimoni badaloní, serà reconvertida en una casa museu gràcies a l’impuls de l’Ajuntament de Santa Coloma, que ha tancat un acord amb Elisa Reverter, propietària de la finca. El nebot d’aquesta, Xavier Lacort, el justifica per la proximitat de la masia amb el municipi colomenc: «L’entrada natural a Can Butinyà es fa des d’un camí de Santa Coloma.» L’acord pactat només dóna preferència a l’Ajuntament colomenc a l’hora de liderar el desenvolupament futur de la masia en una casa museu. «Ara hem de negociar com es concreta aquest acord de col·laboració», afirma Lacort.


+ La masia badalonina de Can Butinyà, en una imatge d’arxiu. Foto: C.L.

La masia de Can Butinyà, a la frontera entre Badalona i Santa Coloma de Gramenet, es transformarà a mitjà termini en Can Butinyà-Casa Museu Elisa Reverter. Així ho ha acordat la propietària, exregidora badalonina de CiU durant el primer mandat de la democràcia, amb l’alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz (PSC). I és que, malgrat que aquesta finca que pot tenir més de deu segles d’història està situada al terme municipal de Badalona, serà la ciutat veïna de Santa Coloma la que hi intervindrà i la que contribuirà econòmicament a la reconversió de la masia en una casa museu. Actualment, les dues parts han signat un document d’intencions que en els propers mesos es concretarà en un conveni.De moment, Ajuntament i propietària s’han donat un any, segons consta en el document que dilluns passarà pel ple de Santa Coloma, per fer l’inventari de totes les peces que aquesta masia guarda al seu interior: mobles, quadres, escultures, estris diversos… Unes peces històriques que amb molta probabilitat s’exposaran en el futur equipament. Tant Bartomeu Muñoz com Elisa Reverter es comprometen, en el mateix text, a denominar en el futur la casa «Can Butinyà-Casa Museu Elisa Reverter», així com a estudiar les vies jurídiques més adients per facilitar el desenvolupament cultural de l’equipament, sigui mitjançant una fundació o una altra figura jurídica.El preacord inicial no preveu els termes econòmics de les negociacions. El consistori colomenc, de moment, valora la possibilitat de contribuir econòmicament per tal de convertir aquest espai privat del barri de Canyet, amb accés principal des de Santa Coloma, «en un centre d’atracció cultural on el coneixement de la nostra història, el nostre passat i els nostres orígens s’ofereixi als ciutadans de manera natural i organitzada».Xavier Lacort, nebot d’Elisa Reverter, ha explicat que tant els ciutadans de Santa Coloma com de Badalona gaudiran del futur equipament. Respecte al fet que sigui l’Ajuntament colomenc i no el de Badalona el que hagi pugnat per la finca, Lacort hi treu importància i puntualitza que Can Butinyà «té una relació natural amb la ciutat de Santa Coloma, atès que la principal entrada a la finca es localitza dins el terme municipal colomenc». Amb tot, Lacort creu que «seria positiu que altres administracions, inclòs l’Ajuntament de Badalona, col·laboressin en el desenvolupament del projecte que tot just es comença a gestar».Les 9 o 10 hectàrees que té la finca en el seu conjunt pertanyen a Badalona, després que l’únic tram que estava situat dins de Santa Coloma fos expropiat amb motiu de les obres de la B-20, segons Xavier Lacort.Colón a Can Butinya
Diu la llegenda que Cristóbal Colón havia dormit a la masia de Can Butinyà, en una visita que va fer a la ciutat coincidint amb la dels Reis Catòlics, que s’allotjaven al monestir de Sant Jeroni de la Murtra. No hi consta en cap document, però aquesta història segueix viva. Fins i tot, es conserva dins la casa pairal el llit en què, suposadament, va dormir el descobridor d’Amèrica.A la masia de Can Butinyà, la més antiga de Badalona, s’hi pot arribar des del camí de Sant Jeroni de la Murtra. L’inventari del patrimoni arquitectònic del parc de la Serralada de Marina elaborat per la Diputació explica que la masia porta el nom de Can Butinyà des del segle XVIII. Abans era coneguda com a mas Canyet i mas Rovira. Al llarg dels anys s’hi han trobat materials arqueològics de diferents èpoques, com ara peces de l’edat de ferro i restes romanes. L’antic mas va ser enderrocat i el nou es va aixecar al segle XVIII.