Sabas Pretelt a Bogotà

Màrius Serra
Avui

A l número 71 de la revista Semagames -butlletí del Club Palindròmic Internacional- Jesús Lladó escriu sobre un restaurant colombià extraordinari. S’anomena Anita Lava la Tina i n’és el xef, i gerent, el senyor Sabas Pretelt. Segons recull Lladó, el seu nom de pila capicua va fer que, de ben petit, en Pretelt desenvolupés una flaca pels palíndroms, de manera que, quan va muntar un restaurant a Bogotà, el va fer d’anada i tornada. La carta de l’Anita Lava la Tina ve presidida pel mateix palíndrom llatí que va fascinar el situacionista Guy Debord: In girum imusnocte et consumimur igni (Gallimard, 1999). El nostre Sabas Pretelt el tradueix -“una noche, cuando caminábamos en círculos, fuimos consumidos por el fuego”- i diu que el restaurant es fonamenta en aquest destí circular de les nostres vides, també representat en un palíndrom tan refotudament simple com “Yo soy”.

La veritat és que la carta de cal Sabas fa goig, tot i que només obrir-la topis amb un aperitiu tan inquietant com A la mala (cafè amb porros; porros vegetals, s’entén, que, si no, no seria pas un aperitiu però potser tampoc no ens inquietaria tant). Entre les amanides destaquen La ruta natural (d’endívies amb formatge blau, tomàquets secs, pomes caramel·litzades, vinagreta de mel, balsàmic i ajonjolí) i Ateopoeta (de pollastre, carn o llagostins a la graella amb vinagreta de macadàmia i xili). Dues de les sopes són ben atractives: ¿La moral?, claro, mal (de cigrons) i Negra margen (de frijoles negres, agredolça). Els entrants poden ser Okonoko (una tempura de llagostins, mero i calamar), Se van sus naves (cranc), Alba habla (tomàquets amb provolone i alfàbrega) i A man, a plan, a canal: Panamà (una barreja). Els acompanyaments tenen el dubtós honor d’hostatjar el palíndrom més conegut en espanyol -Dábale arroz a la zorra el abad-, aplicat aquí a un simple arròs blanc amb ajonjolí. L’arròs de cilantre i nous pren un nom negatiu -No deseo ese don- i les patates a la lionesa dubten de la seva capacitat torrívola: Es raro dorarse. Pots demanar pollastre amb un Yo social y laico soy (farcit de formatges i julivert, amb una salsa de taronja pura i all rostit) o peix amb un Soy un mero, Remedios (mero fumat amb llorer, farigola, cilantre, cebetes i tomàquets). Finalment, les postres oscil·len entre gelats de cirera i xocolata blanca -Oiré misa si me río- a semifreds de brownie -Adán nada-, passant per una crème brulée amb fruits vermells -A mí me mima- i un temptador peu de xocolata i plàtan acompanyat de croquetes dolces de coco que té el millor nom: Allí va la maravilla. Qui fos demà a Bogotà, encara que fos passant per Togo.