La distinció es lliurarà durant les jornades “Els reptes de la llibertat d’expressió a Colòmbia

El col·lectiu de periodistes colombians “Medios para la Paz”, guardonat amb el Primer Premi Catalunya a la Llibertat d’Expressió

Barcelona 19 d’Abril de 2006.
ICCI

Organitzades per l’ICCI / Casa Amèrica Catalunya i l’associació Solidaritat i Comunicació (SICOM), i coincidint amb la celebració del Dia Mundial per la Llibertat de Premsa, els pròxims 3 i 4 de maig tindran lloc les jornades de reflexió “Els reptes de la llibertat d’expressió a Colòmbia”. En el decurs d’aquestes jornades es farà palès el suport a la corporació de periodistes colombians “Medios para la Paz”, que serà guardonada amb el Primer Premi Catalunya a la Llibertat d’Expressió.

Aquesta distinció consisteix en una litografia elaborada expressament per a l’ocasió pel dibuixant de “El Periódico de Catalunya”, Miquel Ferreres, i en una aportació econòmica per a aquesta organització de periodistes colombians. El guardó serà lliurat pel propi Ferreres i pel periodista Xavier Vinader als representants de “Medios para la Paz” vinguts a Barcelona durant l’acte que se celebrarà el dimecres 3 de maig a l’ICCI / Casa Amèrica Catalunya.

“Medios para la Paz” (mediosparalapaz.org) està integrada per un centenar de periodistes i agrupa unes dues mil persones amb la voluntat de ser, no un altre actor del conflicte colombià, sinó un instrument de construcció de la convivència i la pau entre els ciutadans i ciutadanes del país.

Com és conegut, Colòmbia és un dels països del mon on l’exercici de la professió periodística és més arriscat i d’on més informadors han hagut de fugir per les amenaces contra la seva vida, sorgides arran de la seva tasca professional. En aquest context, “Medios para la Paz” té com a objectiu propiciar l’exercici ètic i responsable del periodisme i, de manera fonamental, en la informació dels fets relacionats amb el conflicte armat i els esforços de pau a Colòmbia.

Les jornades “Els reptes de la llibertat d’expressió a Colòmbia” es duran a terme a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, i la seu de l’ICCI / Casa Amèrica Catalunya amb la participació de periodistes catalans i colombians. Durant les jornades es projectarà el documental “El silencio de los medios”, produït per “Medios para la Paz”, sobre l’impacte de l’autocensura als mitjans de comunicació colombians.

Les jornades “Els reptes de la llibertat d’expressió a Colòmbia” tenen el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Diputació de Barcelona, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Internacional Olof Palme, Acció Premsa i Catalunya Ràdio.

PROGRAMA

Dimecres 3 de maig

Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull
c/ Valldonzella, 23. 08001. Barcelona

11:30 hores.
“Els reptes de la llibertat d’expressió a Colòmbia”
Presentació: Dr. Miquel Treserras, Degà Facultat Ciències de la Comunicació Blanquerna.
Moderadora: Maruja Torres, escriptora i periodista
Ponents: Gloria Ortega i Bernardo Gutiérrez (“Medios para la Paz”)

13 hores.
Projecció del documental “El Silencio de los Medios”, d’Ana María Echeverry i produït per “Medios para la Paz”.

ICCI/Casa Amèrica Catalunya
c/ Còrsega 299. 08008. Barcelona

19:00 hores
Presentació: Antoni Traveria, Director General de l’ICCI/Casa Amèrica Catalunya

19,15 hores.
Projecció del documental “El Silencio de los Medios”, d’Ana María Echeverry i produït per “Medios para la Paz”.

20:00 hores.
“Els reptes de la llibertat d’expressió a Colòmbia”
Moderador: Juan Manuel Sáenz de Andrés, periodista. Ex Corresponsal de TVE a Colòmbia
Ponents: Gloria Ortega i Bernardo Gutiérrez (“Medios para la Paz”)

21:00 hores.
Lliurament del Primer Premi Internacional Catalunya a la Llibertat d’Expressió. (Litografia del dibuixant de “El Periódico de Catalunya”, Ferreres). Fan entrega l’autor Miquel Ferreres i el periodista Xavier Vinader.

Dijous 4 de maig

Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona
Edifici I – Universitat Autònoma de Barcelona – 08193 Bellaterra (Barcelona)

11:00 hores.
“Els reptes de la llibertat d’expressió a Colòmbia”
Presentació: Francisco Martín, Vicedegà Facultat de Ciències de la Comunicació UAB
Moderadora: Maruja Torres, escriptora i periodista
Ponents: Gloria Ortega i Bernardo Gutiérrez (“Medios para la Paz”)

12:30 hores.
Projecció del documental “El Silencio de los Medios”, d’Ana María Echeverry i produït per “Medios para la Paz”.