L’escriptora Carme Riera impartirà el primer curs

L’Institut Ramon Llull inaugura una càtedra a la Universitat de Chicago

L’Institut Ramon Llull inaugura el proper divendres la Càtedra Joan Coromines d’Estudis Catalans a la prestigiosa Universitat de Chicago, amb un seguit d’actes institucionals i acadèmics. La inauguració comptarà amb la presència del conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, acompanyat de la directora de l’àrea de Llengua de l’Institut Ramon Llull (IRL), Maria Àngels Prats, i de representants de la Universitat de Chicago i de diverses institucions culturals catalanes. L’escriptora i professora Carme Riera impartirà el primer curs de la càtedra.

Aquest primer curs, de dos mesos, porta per títol Barcelona, ciutat literària. Riera acaba de publicar la novel·la L’estiu de l’anglès (Proa en català, Alfaguara en castellà), sobre la terrorífica experiència d’una agent immobiliària que decideix fer un curs intensiu d’anglès en un poble remot del Regne Unit. L’escriptora ja havia impartit cursos de literatura catalana com a professora visitant a les universitats de Gainesville y Dartmouth, ambdues als Estats Units.

Per inaugurar els estudis de català i la Càtedra a la Universitat, l’IRL ha organitzat un simposi de Catalanística (7 i 8 d’abril) amb la presència d’acadèmics catalans, dels Estats Units i del Canadà amb servei de traducció simultània. La Universitat de Chicago acull des del 27 de març una exposició en anglès sobre Coromines i coincidint amb la inauguració de la càtedra projectarà una versió reduïda del documental sobre Coromines El gran poema de la llengua amb subtítols en anglès.

Amb la de Chicago, són quatre les càtedres o centres d’estudis de l’Institut Ramon Llull a l’estranger: el centre d’estudis a la Universitat Sorbona de París, el centre d’estudis al Queen Mary College de Londres i el Centre d’Estudis a la Universitat de Guadalajara (Mèxic). El proper octubre l’IRL inaugurarà l’Estudi d’Investigació Catalanística (EIC) de la Universitat de Frankfurt. Dirigirà l’estudi el catalanista alemany Tilbert D. Stegmann, que acaba de ser guardonat amb el Premi Internacional Ramon Llull pel conjunt de la seva trajectòria.

Fundada l’any 1890 per John D. Rockefeller, la Universitat de Chicago destaca per la gran quantitat de premis Nobel d’Economia que hi han impartit classes.

Conveni amb Chicago

L’IRL i la Universitat de Chicago van signar un conveni de col·laboració el 2005 per a l’impuls i la consolidació de la docència de la llengua, la literatura i la cultura catalanes a la Universitat de Chicago i per a la realització d’activitats acadèmiques, de recerca i de difusió (organització de seminaris, conferències, jornades, simposis, etc.) que hi estiguin relacionades.

Aquesta col·laboració es concreta, d’una banda, en la creació d’un lectorat de català a la Universitat de Chicago, com a eina fonamental per desenvolupar l’ensenyament de la llengua i la cultura catalanes i dotar els alumnes, tant en els estudis de llicenciatura com en els de doctorat, de la competència necessària.

Així mateix, es crea una Càtedra d’Estudis Catalans Joan Coromines a la Universitat que fa possible la presència anual d’un professor visitant i la d’un assistent d’investigació. Aquesta càtedra serveix d’homenatge a la memòria de Joan Coromines, un dels filòlegs més eminents del Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat de Chicago, de la qual va ser professor entre 1948 i 1967.

Simposi acadèmic

L’Institut Ramon Llull ha organitzat un simposi acadèmic que servirà, per una banda, de presentació oficial del nou programa d’estudis de la llengua i la cultura catalanes a la Universitat de Chicago; i, d’altra, d’homenatge a la trajectòria acadèmica de la Catalanística als Estats Units i d’anàlisi sobre algunes de les seves perspectives contemporànies.

Els actes també tenen per objectiu retre homenatge a la figura intel·lectual de Joan Coromines i a la seva presència com a professor a la Universitat de Chicago entre 1948 i 1967. Participarien en aquesta sessió els professors emèrits Peter F. Dembowski (U de Chicago), qui va ser col·lega de Coromines a aquesta Universitat, i Joseph Gulsoy (U de Toronto), deixeble de Coromines i soci fundador de la North American Catalan Society (NACS). També serà part del programa una commemoració dels primers vints anys de publicació de Catalan Review, i hi participaran el president de la NACS, Jaume Martí-Olivella (University of New Hampshire), i els editors de la revista, August Bover (Universitat de Barcelona) i Josep Miquel Sobrer (Indiana University).

El simposi comptarà amb la presència d’investigadors representatius de diverses àrees d’estudi -lingüística, literatura, història, sociologia, ciències polítiques- i estarà estructurat al voltant de tres temes centrals: la tradició i les perspectives actuals de la Catalanística als Estats Units; la producció cultural catalana contemporània, i les relacions de Catalunya amb Europa i la integració de cultures i identitats regionals i nacionals dins de la Unió Europea. Per a cada un d’aquest temes hi haurà una taula rodona.

L’organització del simposi corre a càrrec de Mario Santana, professor de Llengües i Literatures Romàniques a la Universitat de Chicago. Hi participen els professors Carles Boix (Universitat de Chicago), Enric Bou (Brown University), August Bover (Universitat de Barcelona), Brad Epps (Universitat de Harvard i vice-president de la NACS), Salvador Giner (Universitat de Barcelona i president de l’Institut d’Estudis Catalans), Jaume Martí-Olivella (Universitat de New Hampshire i president de la NACS), Elisa Martí-López (Universitat de Northwestern), Joan Ramon Resina (Universitat de Cornell), Carme Riera (Universitat Autònoma de Barcelona) i Josep Miquel Sobrer (Universitat d’Indiana).

Web especial per a Chicago

Els actes d’inauguració de la Càtedra d’Estudis Catalans de la Universitat de Chicago i el simposi Joan Coromines s’enregistraran en vídeo i al cap de dos dies es podran visualitzar a la web de l’Institut Ramon Llull per mitjà del sistema de reproducció en temps real ( “streaming”). L’àudio d’aquests vídeos serà en versió original, però es facilitarà a posteriori l’àudio de les intèrprets en un arxiu de so independent per a aquelles persones que vulguin escoltar les ponències i les intervencions traduïdes en català o en anglès, segons la llengua original dels ponents.

Aquests audiovisuals podran visualitzar-se a la pàgina web específica de la Càtedra d’Estudis Catalans de la Universitat de Chicago, a la qual ja es pot accedir des de la pàgina de l’Institut Ramon Llull: www.llull.com (prement sobre el banner Càtedra Joan Coromines d’Estudis Catalans). La web inclou el programa complet de les jornades, així com els currículums de cadascun dels ponents i informació addicional.

Currículum Carme Riera

Carme Riera és catedràtica de Literatura espanyola a la Universitat Autònoma de Barcelona i autora de contes i novel·les en llengua catalana. El 1975 es va donar a conèixer amb el llibre de relats, Te deix, amor, la mar com a penyora (Columna, Proa) del qual se n’han fet més de trenta-cinc edicions. A aquesta obra varen seguir, entre d’ altres, Jo poso per testimoni les gavines (Columna,1977), Una Primavera per a Domenico Guarini (Edicions 62, 1980), (Premi Prudenci Bertrana), Epitelis tendríssims (Edicions 62, 1981), Qüestió d´amor propi (Columna,1987), Joc de miralls (Planeta,1991), (Destino,1991). La novel·la Contra l´amor en companyiaDins el darrer blau (Destino,1994), obtingué els premis Josep Pla, Crexells i la Lletra d´or que atorga la crítica al millor llibre de l’any, a més del Premio Nacional de Narrativa 1995, que, per primera vegada es donava a una obra en llengua catalana i el Premi Internacional Vittorini.

El 1998 va aparèixer Temps d´una espera (Columna), una reflexió sobre l’embaràs i la maternitat. El 2000 la novel·la Cap al cel obert (Destino) que ha obtingut el Premi de la Crítica de Serra D’ Or i el Nacional de Literatura que atorga la Generalitat de Catalunya. La seva novel·la La meitat de l’ ànima (Proa, 2004) obtingué el Premi Sant Jordi (2003) i el Maria Àngels Anglada (2005).

Ha estat professora visitant a les universitats de Gainesville, College i Dartmouth College i ha impartit cursos, conferències i seminaris a nombroses universitats d’ Europa i d’ Amèrica.

També ha publicat diversos estudis sobre poesia espanyola: La escuela de Barcelona (1987), Premi Anagrama d’assaig; La obra poética de Carlos Barral (1990) o Hay veneno y jazmín en su tinta ( 1988 y 1991), dedicat a la poesia de José Agustín Goytisolo, així com edicions de textos poètics del Segle d´ Or i del segle XX. Dirigeix la col·lecció Clásicos y Raros de l’editorial Montesinos.

Riera ha escrit guions per la televisió i ha col·laborat en nombrosos mitjans de comunicació. La seva obra ha estat traduïda al castellà, grec, holandès, alemany, anglès, italià, hebreu, portuguès, romanès, rus, turc i eslovè. El 2005 va publicar El Quijote desde el nacionalismo catalán i ha comissariat l’exposició que Barcelona ha dedicat al Quixot.

És acadèmica de la Real Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i Creu de Sant Jordi. Ha rebut el Premi Ramon LLull, el Premio Rosalia de Castro, i el Jaume Fuster, entre d’altres guardons.