Capas de Tot

30 minuts

En Tano és tetraplègic, en Quico té una malaltia muscular, en Jan és un gran cremat, la Paqui és, simplement, una amiga… Aquests són alguns dels membres d’un grup de discapacitats de Girona que s’han imposat una tasca enorme: posar en marxa a Cuba unes fàbriques de cadires de rodes.

A Cuba, no s’hi fan cadires de rodes i es calcula que se’n necessiten entre 60 i 100 mil. Arran d’un viatge turístic, un membre del grup va quedar impressionat en veure que alguns discapacitats cubans havien de fer servir les cadires per torns. D’aquí va sorgir la idea d’enviar cadires usades i després el projecte d’enviar peces per poder-les muntar allà. Amb el suport d’algunes empreses i amb el finançament públic i privat, la idea es va posar en marxa.

Aquest estiu, el col·lectiu ha viatjat a Cuba per consolidar el projecte i ja s’han fabricat unes 300 cadires a Guantánamo i Holguín. Cada cop s’hi fan més parts del procés industrial i les cadires surten més barates. També es tractava d’investigar la possibilitat de fer-hi més coses, com les rodes grosses de material plàstic.

Un equip de “30 minuts” va seguir de prop les aventures d’aquests discapacitats i els seus amics tant a Catalunya com a Cuba. En una mena de “road movie”, viurem les dificultats i els moments d’humor i relaxació, les reaccions dels beneficiaris cubans i els problemes tècnics, i també els moments de desànim i de reflexió… I tot condicionat per les dificultats de moure’s amb diversos impediments físics i els entrebancs propis de la situació econòmica i política cubana. En resum, una petita odissea humana i empresarial molt peculiar tant pels protagonistas com pel lloc on passa.

L’Equip

És un reportatge de Carles Guàrdia i Josep M. Domènech.
Producció: Meritxell Ribas..i Muntsa Tarrés
Muntatge: M. Josep Tubella. .
Pos producció de so: Ramon Ruiz.

Enllaços

GERD
Ortopedia Soler
Triciclos Lifante
Maben SL
Coordinadora d’ONG Girona