Mèxic-Barcelona: exilis de grans escriptors
El docufòrum “México-Barcelona. Tránsito literario” provoca una gran expectació.

Barcelona 4 de Novembre de 2005.

L’ICCI/Casa Amèrica Catalunya ha estrenat el documental “México-Barcelona. Tránsito literario” amb un gran èxit d’assistència de públic. En aquesta estrena mundial han participat Enrique Díaz Álvarez, director del documental, i Juan Villoro, escriptor mexicà exiliat i un dels protagonistes del documental.

En el col·loqui posterior al passi de “México-Barcelona. Tránsito literario”, el director del documental ha afirmat que va realitzar aquesta obra per a mostrar “el magnetisme entre Mèxic i Barcelona i per a despertar a la societat d’una amnèsia col·lectiva”. En el documental, que narra las vides a l’exili d’escriptors tan emblemàtics com Pere Calders, Sergio Pitol i Juan Villoro, es pretén mostrar l’exili més enllà del seu significat clàssic.

Villoro ha afirmat que molts dels escriptors exiliats van viure a l’exili no només per qüestions polítiques, sinó perquè traslladar-se a Barcelona era la manera de buscar les seves arrels. A més, aquest exili voluntari, com és el cas de Juan Villoro, va ser causat en moltes ocasions per la mitologia sobre Espanya que els exiliats espanyols van crear a Mèxic. Per a Villoro, l’exili literari dels escriptors catalans com Pere Calders era una dura prova per a ells perquè havien d’aconseguir mantenir una llengua- el català- viva en un país com Mèxic on o era desconeguda o era una llengua secreta.