Inauguració a Buenos Aires de la IX Trobada de Comunitats Catalanes del Con Sud d’Amèrica

28/10/2005

El conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, acompanyat pel secretari de Cooperació Exterior, Albert Royo, va inaugurar ahir la IX Trobada de Comunitats Catalanes del Con Sud d’Amèrica, que se celebra del 27 al 30 d’octubre a Buenos Aires. La Trobada és organitzada pel Casal de Catalunya de Buenos Aires, amb el suport de la Secretaria de Cooperació Exterior de la Generalitat, i s’hi apleguen representants de les comunitats catalanes de l’Argentina, el Brasil, l’Equador, Paraguai, l’Uruguai i Xile.

Coincidint amb l’inici de la Trobada, es van inaugurar les obres de restauració de la façana i la nova il·luminació de l’edifici del Casal, una peça única del modernisme català, que han estat finançades per la Secretaria de Cooperació Exterior. També s’hi va inaugurar una exposició dedicada a la figura de Joan Coromines, que forma part dels actes organitzats per commemorar el centenari del naixement de l’eminent filòleg. L’exposició es presentarà als diversos centres catalans del sud d’Amèrica. En la inauguració de l’exposició, el conseller Solà va destacar l’interès del Govern per “retre homenatge i donar a conèixer dins i fora dels teritoris de parla catalana una figura tan monumental de la cultura catalana com en Coromines”, tot recordant que en vida el filòleg va refusar honors perquè era un home modest, cosa que ha fet que la seva obra no hagi tingut fins ara el reconeixement que mereix. Finalment, el conseller va anunciar que la universitat nord-amerciana de Chicago crearà la càtedra Joan Coromines la primavera de 2006.

Nova política de suport a les comunitats de l’exterior (CCE)

En l’acte inaugural de la Trobada, que va ser presidit pel conseller Solà, el secretari de Cooperació Exterior va avançar alguns dels projectes que la Secretaria ha posat en marxa per als catalans que viuen fora del país i s’han organitzat en comunitat catalanes.

Albert Royo va detallar la nova política de suport a la Catalunya exterior que el Govern ha posat en marxa, que se centra en la difusió de l’aportació històrica de les comunitats catalanes de l’exterior al país i del seu nou perfil (obertes als països d’acollida i rejovenides), i en la presentació d’un catàleg de productes i serveis destinats als seus membres. En paraules d’Albert Royo, “l’objectiu final és fer justícia amb la gran tasca feta per la Catalunya exterior durant tot el segle XX, actualitzar la imatge que des del Principat es té de les CCE i incentivar els catalans de l’exterior a associar-se en una xarxa que permeti projectar el país i la seva cultura al món”.

El secretari ha presentat alguns dels nous projectes de la Secretaria, molts dels quals tenen a veure amb la utilització de les noves tecnologies de la comunicació: el nou programa de beques per a membres de les CCE que vulguin estudiar a la Universitat Oberta de Catalunya; el portal especial que posarà en marxa Televisió de Catalunya perquè els catalans de l’exterior puguin accedir, via Internet, a tots els canals de TVC en directe (un servei de pagament que la Secretaria de Cooperació Exterior subvencionarà en el cas dels membres de les CCE), i la signatura electrònica, que permet fer totes les gestions i tràmits burocràtics amb la Generalitat per Internet.

Aquests nous instruments estan pensats per motivar els catalans de l’exterior a organitzar-se en CCE, i se sumen a programes ja en vigor, com ara les estades de joves dels casals a Catalunya o les beques per estudiar postgraus a Catalunya.

Per part del Govern català, també participen en la Trobada el secretari general de Cooperació Interdepartamental, Apel·les Carod, i el secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo. El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, serà l’encarregat de la clausura, el dia 30.