Argentina
Crònica des de Buenos Aires de la Trobada de Catalans al Con Sud

Records, sentiments, romesco i… Núria Feliu

Carlus Rodríguez
La Malla
Publicat: 28/10/2005 – 9:40h

Aquest dies, Buenos Aires és, una miqueta, la capital de Catalunya. A l’entranyable barri de San Telmo d’aquesta ciutat de 12 milions d’habitants, uns 800 catalans residents al Con Sud Llatinoamericà s’apleguen al Casal català de la capital argentina. Coneixeran, de la mà d’Ernest Benach, president del Parlament, què és això del nou Estatut. Passegem pel Casal i hi trobem sentiments, records, romesco i l’inefable Núria Feliu.

Només entrar al Casal Català de Buenos Aires, seu de la IX Trobada Cultural de Casals Catalans del Con Sud, situat al barri de San Telmo, un dels més típics i amb més solera de la ciutat, es repira seny pels quatre costats. A la paret, un oli d’en Lluís Companys, un d’en Josep Tarradellas i un altre de Jordi Pujol. De Pasqual Maragall, de moment, només la foto.

Al costat de l’entrada, en un passadís, hi trobem, com si d’un museu es tractés, vitrines farcides de moments històrics. Plaques commemoratives, medalles, diplomes, plats, noms, dates, entitats, grups. Al fons, al costat del bar, uns quants catalans parles de la Lliga, del menjar, de puntes de coixí… i del mal que els fan les cames!

La Rosalia Badia ens explica que porta 42 anys a l’Argentina. Va venir amb els pares i un germà. “La meva pàtria, avui per avui, és l’Argentina però parlo el català per sentiment“. La Rosalia és membre del Centre Català Venado Tuerto al sud de la província de Santa Fe. Allà, fan classes de català cada 15 dies i, segons diu, tenen 185 socis.

Passegem pel Casal. Al fons, algú ofereix fuet, pa amb tomàquet i calçots amb romesco. No som catalans? No trobem a faltar la terra? Doncs vinga, bon cop de falç a les penes i que portin l’escudella.

La trobada ha tingut ressò. Entre els catalans amb glamour desplaçats a Buenos Aires, destaca la Núria Feliu. Li demano permís per fer-me una foto amb ella i, amablement, em diu que sí. Assegura que “aquestes coses que es fan a l’estranger no tenen ressò a Catalunya però són importants i tothom ha d’estar informat“. Aprofita per recordar-nos que, fa anys, va cantar al Teatre Margarida Xirgu, a tocar del Casal.

Entre el actes programats, concerts d’havaneres, conferències, tallers, sardanes, esmorzars, dinars i sopars. Aquest divendres parla Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya, que aprofitarà per presentar el nou Estatut.

L’últim acte serà un dinar de cloenda. Després, els visitants tornaran a casa, a Barcelona, a Comarruga, a Vilafranca del Penedès… I els emigrants ens quedarem enyorant el licor de crema catalana mentre veurem per la tele com els bosteros de Boca guanyen als gallinas de River.