Festa de la Mercè a Barcelona
24 de setembre

Com sempre, el cartell de la Mercè té una forta càrrega simbòlica que convé explicar.

Aquests en són els elements destacats:

La protagonista: representa una escriptora d’origen cubà. L’autor del cartell, América Sánchez, no n’ha revelat la identitat, però sabem que es diu Mercè, que va arribar a Barcelona l’any 1983 buscant els seus orígens familiars, que es va enamorar de la ciutat i que va decidir quedar-s’hi.

Les línies sobre la seva cara: és un mapa simplificat dels barris de Barcelona.

Cúpula sobre la lletra M: silueta de la basílica de la Mercè.

Llagosta sobre el número 5: recordatori de la plaga de llagostes que va patir Barcelona el 1687. Segons la llegenda, la ciutat es va posar en mans de la Mare de Déu de la Mercè i ella en va escoltar els precs. En recompensa, va ser declarada patrona de la ciutat.

L’autor: América Sánchez ha volgut presentar en el cartell de la Mercè un procés d’integració a la ciutat que ell mateix va viure fa anys. Nascut a Buenos Aires el 1939, Sánchez va arribar el 1965 a Barcelona per treballar com a dissenyador i fotògraf. El seu treball forma part de la vida quotidiana de la ciutat: el logotip de Vinçon, la portada del Viatge a Ítaca de Lluïs Llach, el logotip de la candidatura olímpica de Barcelona, la imatge dels taxis de la ciutat… La seva feina li va merèixer el Premi Nacional de Disseny del 1992 i el Ciutat de Barcelona l’any 2001.