Cuba le canta a Serrat

TV3 va emetre ahir dilluns 28 de març el programa especial “Cuba le canta a Serrat“, un documental produït per Televisió de Catalunya, Disc-medi i Blau, que descobreix Serrat a través dels músics cubans.

Es tracta d’una producció que combina una part d’història amb documents inèdits d’actuacions de Serrat a Cuba i una part on alguns dels músics més representatius cubans versionen temes del cantautor català a la vegada que expliquen anècdotes i comenten per què han escollit un tema determinat.

La primera part del documental recull documents històrics dels viatges de Serrat a Cuba des del 1973. Alguns d’ells són inèdits, com el concert al Teatre Amadeo Roldán de l’Havana i el que va fer al Karl Max, també a l’Havana, on va interpretar “Cançó de matinada” (en català).

La segona part del treball, a la vegada que suposa una mena de “making of” del doble disc que aviat serà al mercat sobre les versions que, de temes de Serrat, fan músics cubans, descobreix a través dels intèrprets l’admiració que el noi del Poble Sec va despertar entre la societat cubana.

Grans artistes cubans, alguns veritables mites, com Ibrahim Ferrer, Chucho Valdés, Omara Portuondo, Pío Leyva, Silvio Rodríguez o el grup Compay Segundo, i altres de la nova onada de joves compositors com Aceitunas sin hueso, Haila, David Álvarez i Juego de Manos són alguns dels que participen en el documental.

Chucho Valdés, considerat com un dels millors pianistes de jazz del món, en acabar la interpretació de “Paraules d’amor” deia: “La toqué con el corazón” i Omara Portuondo comentava de la seva versió de “Por dignidad”: “La canto yo… y me hace llorar.” Una mostra de la profunda estimació que músics consagrats senten per Serrat.

Es tracta d’un treball entranyable on queda palesa aquesta admiració i respecte que, des de l’altra banda de l’Atlàntic, es professa a Serrat. Un documental que testimonia aquest tribut que, amb l’enregistrament del disc, se li ha fet al cantant català més internacional.