La relació professional i d’amistat que es va establir entre Pablo Neruda i l’arquitecte català German Rodríguez Arias, tangible en les diverses cases que el poeta xilè va posseir, és el nucli central de l’exposició Neruda-Rodríguez Arias, cases per a un poeta, que es podrà veure a la sala d’exposicions del COAC a Barcelona fins el proper 22 d’octubre dins del nou cicle Amics, organitzat per l’Àrea de Cultura, Formació i Publicacions.

Mitjançant plànols originals, cartes manuscrites, fotografies i altres materials, extrets molts d’ells de l’Arxiu Històric del COAC, l’exposició pretén reconstruir el procés creatiu que van compartir poeta i arquitecte, que va anar molt més enllà de l’estricta relació professional per traduir-se en creació d’habitatges i mobiliari difícilment classificable, en un exercici de llibertat al marge de qualsevol moda.

L’exposició, produïda per la Demarcació de Barcelona del COAC, està comissariada pels arquitectes Pilar Calderón i Marc Folch. En l’acte d’inauguració oficial de l’exposició, que es desenvolupà el passat 16 de setembre, a més de la presentació dels comissaris l’actor Julio Jung va llegir dos poemes de Neruda: A la Sebastiana i Oda a las casas.

A banda de l’organització de l’Àrea de Cultura, Formació i Publicacions, en l’exposició també col·laboren la Universitat Diego Portales, l’Agregaduria Cultural del Consulat General de Xile a Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Fundació Neruda i Pilma.