Pere Grases i Gonzàlez

Avui dijous, 9 de setembre, a les 8 del vespre, al col·legi de Sant Ramon de Penyafort de Vilafranca del Penedès, es celebrarà una missa per la memòria del Dr. Pere Grases i Gonzàlez, nascut a Vila Franca del Penedès, el 17 de setembre de 1909 i mort a Caracas (Veneçuela), el 15 d’agost de 2004.


El diumenge dia 15 va morir a Caracas a l’edat de 94 anys, a punt de cumplir els 95, el professor i estudiós vilafranquí Pere Grases. Escriptor, filòleg i estudiós de la cultura hispanoamericana, abans de la guerra havia estat professor de la Universitat de Barcelona, que molts anys després li reconeixeria amb la concessió del doctorat Honoris Causa, i secretari particular de l’alcalde de Barcelona, Carles Pi i Sunyer. Exiliat el 1937 després d’ajudar a una colla de persones a sortir del país, ben aviat va passar a exercir la docència a la Universitat de Caracas, a la qual finalment deixaria tota la seva biblioteca de més de setanta mil volums. Professor convidat a la Universitat d’Oxford i diverses universitats americanes, on havia rebut igualment distincions com a Doctor Honoris Causa, la seva obra ocupa més de vint volums en l’edició de les seves obres completes, un dels quals correspon a la seva obra catalana, habitualment de joventut. Proposat en diverses ocasions per Veneçuela al premi Nobel de Literatura i al premi Cervantes de les Lletres Hispanes, el 1995 va rebre la Medalla de la Vila de Vilafranca del Penedès. La de l’any 1995 va ser la darrera vegada que aquest il·lustre vilafranquí va visitar la seva ciutat natal.