Monument català a Mèxic

El dia 25 d’agost de 2004 a les 12 del migdia, es va inaugurar a la ciutat de San Luís Potosí (Mèxic) el monument de commemoració dels 150 anys de creació de l’himne nacional mexicà. San Joan de les Abadesses i San Luís Potosí estàn agermanades des de l’any 1980. San Luis Potosí va ser el lloc on va néixer Francisco González de Bocanegra, autor de la lletra de l’himne mexicà.

El monument dissenyat per l’escultor català Salvador Farrés, consta de quatre mans amb l’actitud de composar, escriure i dirigir, que representen les mans de Bocanegra i Nunó, i té uns medallons amb la cara dels dos autors. Aquestes peces són realitzades totalment en bronze, i estan col·locades sobre una estructura de formigó pintat blanc que mesura 4 metres de llargada per 2 metres d’alçada.

Per tal de reforçar encara més la idea d’agermanament i de relació entre les dues poblacions, la meitat del monument va ser elaborada a Mèxic i l’altra meitat a Catalunya. El monument s’ha ubicat a l’avinguda que des d’aquest mateix mes d’agost portarà el nom de Sant Joan de les Abadesses. El mateix monument, amb idèntiques proporcions, s’inaugurarà al setembre de l’any vinent a la vila de Sant Joan de les Abadesses i s’ubicarà a la casa natal de Jaume Nunó, anomenada el Palmàs.