En la vida quotidiana dels maoris de Nova Zelanda i la Polinèsia, una “karakia” és una pregària. En la mitologia de les illes Samoa es feia servir per obrir la terra i cuinar, en un forn subterrani, el menjar dels deus. Karakia és el camí del foc, el camí del gran fogó de la Terra. “La cuina de tot el món, per diferent que sigui, sempre es podrà cuinar en el mateix fogó.” Karakia es el nom que se l’hi ha donat a un programa de la televisió de Catalunya i el seu fil conductor del programa Karakia és gastronòmic. Al llarg de mitja hora el discurs narratiu enllaça ingredients culinaris i humans. Aprenem com és la vida quotidiana dels nostres veïns, com s’integren a la vida social catalana, com són els costums tradicionals que han portat dels seus països i com els transmeten als fills.

Actualment viuen a Catalunya, principalment a Barcelona i rodalia, comunitats d’immigrants provinents d’una cinquantena de països. De vegades poden ser unes quantes desenes de persones, però en molts casos les comunitats es compten per centenars d’immigrants, fins i tot per milers. Brasil, Mèxic o Peru son alguns dels països llatinoamericans presents a Karakia.