Els passats 2 i 3 de setembre Sant Jeroni de la Murtra va ser la seu del Festival internacional de microdansa 15m2. El festival és itinerant i, per aquesta 3a edició, va triar el monestir com a seu, sota el tema del silenci com a font de creació pels i les artistes.

El festival té com a leitmotiv un cub de ferro de 15 metres quadrats. El qual constitueix l’escenari d’algunes de les propostes. Per l’edició de la Murtra vam comptar amb tres cubs que dialogaven amb espais com l’absis de l’església, la cuina, l’hort i la vinya.

15m2 té dues vessants: una de Microdansa i expressions escèniques i l’altre de Coneixement i territori. Amb aquesta última es pretén que la realitat local dels llocs on hi té seu també siguin part del festival. És així com 15m2 va començar el 25 d’agost amb una conferència en línia del Jaume Aymar, historiador de l’art, qui va parlar sobre la història de la dansa i la seva relació amb l’espiritualitat, diverses tradicions religioses i el silenci.

L’endemà va haver una activitat mediambiental que va consistir en un anellament d’ocells i escolta i reconeixement de cants de les espècies que es troben a la Vall de Betlem, on hi és el monestir. Va ser a càrrec del biòleg Quim Vilagran. Es van anellar set espècies diferents.

El dia 30 d’agost va haver una taula rodona en línia amb membres de la Red de murtras. Aquesta entitat reuneix les diverses cases de solitud i silenci que hi ha al món sota el nom de Murtra. Durant la trobada es va parlar del què és una Murtra, el seu paper dins de les realitats locals on es troben, com el silenci actúa a nivell corporal, entre d’altres temes.

L’1 de setembre una altra conferència va ser part de la proposta Coneixement i territori. Es va tractar de la conferència en línia “Música i silenci”, a càrrec de la filòsofa Magda Polo. Amb aquestes activitats es volia aprofundir en el silenci i alguns dels seus aspectes artístics, intel·lectuals i espirituals, per tal de complementar les activitats presencials. També va ser part d’aquesta iniciativa la instal·lació “Sense”, de l’artista Kata Balogh. Va consisitir en un itinerari pels sentits que, a més, proposava un recorregut pel camí del monestir on trobavem cartells amb QR’s que ens aportaven continguts de sensibilització.

La cooperativa La Sargantana va oferir un tast de vins amb consciència a les instal·lacions de la Fundació Catalunya-Amèrica. Aquesta cooperativa porta la vinya del monestir i va constituir una activitat més de la proposta de Coneixement i territori.

12 peces de microdansa van ser la proposta escènica d’aquesta edició. Espais dins del monestir com la façana, la porteria, el claustre, l’antiga església, la cuina i el refetor van ser els escenaris de peces concebudes per espais de 15 metres quadrats, curta durada i poc públic. El format microdansa permet que el públic vagi traslladant-se d’un escenari a d’altre podent gaudir del màxim d’actuacions com el temps i les combinacions ho permetin. També van ser escenaris l’hort i la vinya. Aquests espais gràcies a la col·laboració de les cooperatives Conreu Sereny i La Sargantana.

L’elenc de ballarines i ballarins d’aquesta mostra va ser: Jordi Mas, Diego Garrido, Maria Robelló, Francesco Sinopoli, Claudia Auzinger, Alicia Reig, Alberto José Lucena, Clémentine Télesfort, Íria Llena, Anna Fontanet, Thomas Noone Dance, Rober Gómez, Virgínia Gimeno, Andrea Eraso, Lisa Reventós i Miquel Barcelona.

Gairebé 300 persones van gaudir de les diverses activitats proposades per 15m2. Des de les diverses entitats que tenen seu a la Murtra –Àmbit Francesca Güell, Amics de Sant Jeroni de la Murtra i Fundació Catalunya-Amèrica– agraïm a Última Vèrtebra, entitat creadora i gestora del festival, que hagi triat el monestir com a seu i li desitgem llarga vida a 15m2. Les entitats són les persones que les formen, Última Vèrtebra està integrada per l’Anna Garreta i el Quim Vilagran, qui mitjançant formats com aquest festival, busquen que l’art tingui una arrel real a la vida i que sigui present en espais quotidians i singulars, descentralitzant-lo de les grans ciutats.

Més informació sobre el festival: www.festival15m2.cat